DOLIU ÎN CULTURA MOLDOVEI – s-a stins din viață Dirijorul LUCIAN COCEA, cel mai longeviv în cariera muzicală.

Doliu în cultura Moldovei.

FB_IMG_15680036370445346
Maestrul Lucian Cocea s-a stins din viață la 79 de ani, după o lungă perioadă de suferință.

S-a născut pe 21 iunie 1940 în Turda, România, apoi a copilărit la Cernăuți. La vârsta de 18 ani, a debutat ca dirijor pe lângă marele violonist și profesor Isidor Burdin.

A fost dirijorul Orchestrei „Radio Televiziunii din Moldova” până în anul 1964, iar din 1965 dirijorul secund al orchestrei „Fluieraș”. A fost în peste 40 de state ale lumii, în turneele „Fluierașului”.
A colaborat cu Isidor Burdin, Nicolae Sulac, Serghei Lunchevici, Serghei Ciuhrii, Zinaida Julea, Gheorghe Eșanu, Tamara Cioban, Vasile Marin, Nenita Ion, Nenita Ion, iar spre finalul carierei artistice cu mai multi artisti printre care si maestrul Nicolae Nicolae  Palit.
Vestea tristă a fost transmisă de interpreta Zinaida Julea, Maestrului Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei „Lăutarii”.
La începutul anului 2017, ajutat de Maestrul Cocea, actrița Dina Cocea, artist al poporului în R. M. și soția Valentina Cocea, la îndrumarea acordeonistului Neniță Ion, am realizat primul articol biografic complet, despre dirijorul Lucian Cocea.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

COMENTEAZĂ AICI: