Ziua despărțirii de Maestrul Lucian Cocea, dirijorul Orchestrei „Fluieraș” (Album foto).

Astăzi a fost condus pe ultimul drum violonistul, aranjorul, pianistul și dirijorul Lucian Cocea, cel mai vechi dirijor din Republica Moldova.

Maestrul Lucian Cocea, fratele actriței Dina Cocea, artistă a poporului în R. M. S-a născut la 21 iunie 1940, în loc. Turda, România, fiul acordeonistului Ion Cocea și Antoaneta.

A copilărit la Cernăuți, în Voloca Pe Derelui, unde cânta la vioară de la vârsta de 5 ani. La 4 anișori i se naște sora Dina Cocea, pe data de 12 noiembrie. Amândoi copii au avut parte de o educație frumoasă și plini de bun simț și modestie, virtuți care i-a însoțit toată viața.

A debutat cu cântecul „Ciocârlia”, fiind admis cu punctaj maxim la Conservatorul din Chișinău, în anul 1956. După doar doi ani de conservator, Maestrul Isidor Burdin îl numește dirijorul Orchestrei de Tineret a Filarmonicii Naționale din Chișinău. Lucian Cocea avea să fie primul dirijor din Moldova anului 1958, la doar 18 ani. Un an mai târziu a debutat pe scena Capelei Corale „Doina” regretatul Nicolae Sulac, care avea să imprime peste 10 cântece cu Dirijorul Cocea.

Cele mai cunoscute piese orchestrate și aranjate de Maestrul Lucian Cocea sunt: „Foaie verde ca aluna, noaptea când răsare luna”, „Dorul meu e numai dor”, „Știi tu Sanda ce-am visat”, „Pentru tine, Mărioară”, „Lele și iar Lele”, „Săracul Doruțul meu”, „Puii cucului”, „Spune Ilenuță, spune”, „Ciobănaș la oi am fost” și multe altele interpretate de Nicolae Sulac și alții.

Între anii 1958-1964 a activat ca dirijor în Orchestra „Mihai Eminescu” din Chișinău. În 1964 își încheie activitatea de dirijor al Orchestrei Filarmonicii și este inclus în legendarul colectiv „Fluieraș”, unde activează ca dirijor până la sfârșitul carierei muzicale. Aici a colaborat cu renumiți artiști printre care Serghei Lunchevici, Serghei Ciuhrii, Zinaida Julea – care a debutat sub bagheta dirijorilor Burdin, Lunchevici și Cocea, Tamara Ceoban, Neniță Ion, Anastasia Istrati, Ioan Paulencu, Teodor Negară, Sergiu Tiron și mulți alții.

A concertat în peste 40 de state ale lumii, printre care: toate statele fostei URSS, Canada – 1967, Polonia și Mongolia – 1968, Danemarca – 1969, Iugoslavia și Franța – 1971, Italia, India, Birmania-Myanmar în 1972, Irac (Mesopotamia – Persia) – 1973; Maroc, Tunisia și Liban în 1978; Algeria, Brazilia și Peru în 1979; Finlanda – 1981, Nepal, Sri Lanka, Birmania și Insulele Maldive în 1983; Bulgaria și Cehoslovacia în 1984; Brazilia – 1985; Mongolia – 1987, Australia și Portugalia 1988, Italia – 1989, Finlanda – 1990; Italia – 1991, Franța – 1993, Spania – 1997, Turcia – 2000, China – 2004 și multe alte turnee.

În ultimii ani, Maestrul Lucian Cocea a fost țintuit la pat, fiind îngrijit de soția Valentina Cocea, fiul Sergiu și actrița Dina Cocea. An după an, a fost lăsat uitării de mulți colegi, care odinioară evoluau sub bagheta sa dirijorală.

În data de 23 februarie 2017, la îndrumarea acordeonistului Neniță Ion, cu sprijinul surorii Liusea Vrânceanu, Ion Manolache – instrumentist, elev al Maestrului Isidor Burdin, Anna Colbasiuc (translator de text ru.-ro.), Maestrul Nicolae Paliț și poetesa Iulia Paliț, am realizat un interviu biografic cu Maestrul Lucian Cocea și sora Dina Cocea, urmând a fi scrisă și publicată biografia dirijorului pe 1 martie 2017.

Maestrul Lucian Cocea a decedat pe 6 septembrie 2019 în Chișinău. Astăzi a fost condus pe ultimul drum, fiind înmormântat în Cimitirul Municipal din strada Armenească, unde-și duc somnul de veci cei mai notorii oameni ai culturii basarabene, precum: Maeștrii Vladimir Curbet, Dumitru Blajinu, Serghei Lunchevici, Nicolae Sulac, Ion și Doina Aldea Teodorovici și mulți alții.

La funeralii au fost prezenți admiratori, rude, cunoscuți, dar și colegi, printre care: maestrul Constantin Rusnac, maestrul Ioan Paulencu – care a ținut un discurs emoționant, fiind consătean din copilărie cu regretatul dirijor; maestrul Nicolae Botgros, dirijorul Orchestrei „Lăutarii”, Anatol Latîșev – interpret; din completul Orchestrei „Fluieraș” au fost: dirijorul Serghei Ciuhrii, acordeonistul Neniță Ion, Pavlic Untilă, Victor Neaga și Serghei Cojoc, soțul regretatei interprete Anastasia Istrati, care a evoluat mulți ani sub acompaniamentul Maestrului Cocea, dar și interpreta Zinaida Julea, cea care a copilăeit în Orchestra co-dirijată de regretatul artist, debutând la doar 14 ani. De asemenea, la funeralii a fost prezentă și soția Maestrului și regretatului Serghei Lunchevici, cel care a condus „Fluierașul” timp de aproape 4 decenii, alături de Lucian Cocea.

Unele informații au fost oferite telefonic de doamna Valentina Cocea, soția Maestrului, care i-a fost alături în cei mai grei ani din viață.

Maestrul Lucian Cocea rămâne o emblemă a modestiei, un etalon al culturii, un mare violonist și dirijor și, dacă în anii grei mulți îl uitase, poate de acum numele îi va fi amintit mai des. Valorile culturii nu trebuie date uitării, mai alea oamenii care au scris istoria acestui neam.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Adio Maestre Cocea!

Mulțumiri Dr. Ion Purice Nistor care ne-a ajutat să păstrăm corespondența deasă cu familia Maestrului Lucian Cocea, din 2017 până astăzi, care de asemenea a fost prezent la funeralii.

A mai căzut o stea și s-a aprins pe cer un alt mare luceafăr: LUCIAN COCEA.

Autor: N. Ilie.

Acest articol a fost publicat în Anastasia Istrati, Anatolie Latisev, Dina Cocea, Dirijorul Lucian Cocea, Filarmonica din Chişinău, Ioan Paulencu, Isidor Burdin, Iuliana Paliţ, Lucian Cocea, Maestrul Dumitru Blajinu, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Orchestra Fluieraş, Serghei Lunchevici, Uncategorized, Vasile Marin, Vladimir Curbet, Zinaida Julea. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

COMENTEAZĂ AICI: