PĂRINTELE ORCHESTREI „LĂUTARII” A FOST OMAGIAT ➡️ IAR CONFLICTUL DINTRE DOINIȚA SULAC ȘI MAESTRUL NICOLAE BOTGROS A LUAT SFÂRȘIT ⬇️

🇲🇩 Eveniment cu doi dirijori celebri la Liceul „Nicolae Sulac”, în amintirea marelui rapsod basarabean.

Pe data de 4 aprilie 2023, a avut loc un spectacol la Liceul care-i poartă numele lui Nicolae Sulac. La acest eveniment au participat dirijorii Nicolae Botgros și Ion Dascăl, ambii având ocazia de a-l acompania pe regretatul Nicolae Sulac în anii săi de glorie, pe marile scene ale muzicii populare.
La eveniment au participat și Doinița Sulac, fiica cea mică a Maestrului și îndrăgitul solist al Orchestrei „Lăutarii”, Nicolae Ciubotaru.
Pe data de 8 aprilie 2023 se împlinesc două decenii de la dispariția fulgerătoare a celebrului interpret de muzică populară, folclor și romanțe, Nicolae Sulac. Acesta a decedat în urma unui accident vascular cerebral, aparent provocat, la nici măcar 67 de ani.

☑️ CEL MAI MARE RAPSOD AL PLAIULUI MOLDAV!

Nicolae Sulac este consacrat ca fiind cel mai mare rapsod basarabean, promotor al românismului în perioada de dominare sovietică, îndrăgit de melomanii de pe ambele maluri ale Prutului.

☑️ SCURTE DATE BIOGRAFICE

A debutat la Capela Corală „Doina” din Chișinău”, în anul 1959, fiind ucenic de suflet al marelui violonist Isidor Burdin și al sopranei Maria Bieșu. Apoi, a evoluat ca solist al orchestrelor „Fluieraș”, condusă de Serghei Lunchevici și „Radio-televiziunii Moldovenești”, dirijată din 1964 de Lucian Cocea. A urmat să concerteze alături de Dumitru Blajinu și orchestra „Folclor”, Valeriu Negruți și orchestra „Mugurel”, iar în anul 1971 a înființat Orchestra „Lăutarii” alături de instrumentiști de seamă din mai multe orchestre, urmând ca din anul 1979 să vină dirijor Nicolae Botgros.
În urma lui Nicolae Sulac au rămas mai multe creații proprii dar și interpretări folclorice, astăzi fiind extrem de cunoscute pe plan internațional.

☑️ UN EROU AL NEAMULUI ROMÂNESC!

Pentru curajul de a înfrunta restricțiile sovietice și consecințele acestora, regretatul Maestru Benone Sinulescu l-a numit pe Nicolae Sulac „un erou care a ținut flacăra românească aprinsă, prin cântec, prin limbă și prin patriotismul inedit de care a dat dovadă pe toată perioada carierei și a vieții sale”.

După decesul acestuia, mai multe instituții de Stat și de învățământ au fost denumite cu numele său și s-au construit mai multe monumente în întreaga Republică Moldova, patrie pe care a slujit-o, necondiționat, cu devotament, sinceritate și măiestrie.

🖤 A ÎNCETAT CONFLICTUL DINTRE NICOLAE BOTGROS ȘI DOINIȚA SULAC!

Disputele care au marcat presa anilor 2011-2017 dintre nașul de botez, Maestrul Nicolae Botgros și fiica lui Nicolae Sulac, Doina Sulac, au luat sfârșit la funeraliile regretatei și mult îndrăgitei interprete de muzică populară Lidia Bejenaru Botgros, când Doinița și-a exprimat regretul față de pierderea soției dirijorului Nicolae Botgros. Adeseori, regretata Lidia Bejenaru încerca să medieze conflictul destul de aprins. S-a dovedit că influența ei a fost una și mai pozitivă chiar și după plecarea dintre noi.

La un an după moartea lui Nicolae Sulac, Lidia Bejenaru a compus un cântec dedicat lui, care avea să aducă lacrimi tuturor participanților. Cântecul s-a bucurat de o mare popularitate și pe internet, după ce a fost publicat pentru prima dată pe pagina „Nicolae Sulac – in memoriam”, actualmente pagina „Nicolae Sulac si Benone Sinulescu – In memoriam”, pagină unde au contribuit mai multe nume sonore ale muzicii Populare din România și Moldova, precum: Neniță Ion, Ion Florea, Benone Sinulescu, Vasile Goia, Nicolae Glib, Nicolae Paliț, Veta Ghimpu Munteanu, îndrăgitul clarinetist Ion Buldumea, fiica lui Sulac, Ioana Sulac, colegi, rude, admiratori și alții.

🖤 In Memoriam Nicolae Sulac.

05.04.2023

Nicușor Ilie.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

COMENTEAZĂ AICI: